luni, 21 iulie 2014

Alimentele conteaza. PUNCT.




Hipocrate,parintele medicinii moderne ,spunea :

Sursa:Moviesnip


Pentru ca tot suntem in perioada aceea a anului care debordeaza de oferte care mai de care mai colorate si apetisante,am ales sa REabordez subiectul nutritie. Fara prea mult tam-tam :

Food Matters (2008)

Sincer sa va spun,nu ma asteptam la un documentar asa de profesional. Persoanele intervievate sunt medici, sefi ai unor insititute de nutritie si dietetica, sau dietitcieni influenti ai Americii,majoritatea cu un cuvant important de spus in domeniul studiilor respective.
 A fost unul cu foarte  multa informatie, si ca sa o retii pe toata,fie stai cu carnetelul si notezi,oprind la fiecare 3-5 minute filmul,sau revizionandu-l de 5 ori. Dupa terminarea lui, l-am vazut ca pe o adevarata oaza de cunoastere, incat recomand anual sa il revedem .Popcornul e din partea casei,daca ne strangem mai multi ;)

Va voi prezenta ,pe scurt cateva dintre invatamintele preluate din acest scurt film(putin peste o ora.Dar o ora din viata mea investita cu cap.)


1. Daca alimentatia ta e preponderent bazata pe carne, atunci ,la nivelul sangelui se vor genera celule albe (leucocite) care vor trata carnea procesata ca pe o toxina,care a venit sa invadeze organismul tau.  Sa nu mai vorbesc de alte proteine care mediaza inflamatia in intreg organismul. 

La fel se intampla si cu orice mancare tratata termic,sau prin microunde.Are nevoie de multa energie ,chiar MAI MULTA decat cea care o genereaza pentru a o digera. Cost versus eficienta scazut. Mai ales ideea ca aceasta sta in organism peste 24 de ore,comparat cu un fruct care sta doar 30 minute.

Citez din documentar, ea este "bastardizata", doar semanand la nivel ochiometric cu un aliment,si la nivel micromolecular este transformata aproape total. De-aia unii dintre noi prefera gratarul in sange.

Acest lucru poate fi prevenit prin  consumul, a mai mult de 51 % proteine vegetale crude (neprocesate) in decursul unei zile sau a unei mese. Iei o farfurie si o imparti in 2, nu e greu .

Mai important e faptul ca daca nu consumi intr-o zi necesarul de fructe si legume,nu mai poate fi reluata acea zi din punct de vedere nutritional.
Deci plecam cu stangul a doua zi la servici, mirandu-ne de ce suntem asa obositi.
Cerc vicios ne scrie pe frunte !


2.
        "Sanatatea-i de dorit
                         Dar nu aduce profit                          
                                           Rima la minut. Copyright C.M.


Dincolo de aceasta, industria farmaceutica merge pe ideea "One pill,one ill" ,adica tratarea unei boli cu un tip de pastila. Sunt sigur ca aveti unchi sau bunici care iau in medie 8-15 pastile pe zi. Problema cu acestea e ca au toate efecte secundare. Si cand se iau prea multe,efectele sunt mai probabile sa apara ,decat daca s-ar lua un numar sa zicem injumatatit de pastile. In acest film apare numarul 106.000 Acestia sunt pacientii decedati, numarati intr-un an ,care au luat pastilele in mod normal, fara cresterea dozei sau in combinatie cu alte pastile fara stirea medicului.

3. Fructele si legumele pe care  le cumparam din "megamarketuri" este deja culeasa de cateva saptamani.

Aici intervine inca un cerc vicios. Pamanturile ,an de an utilizate prin agricultura devin epuizate de resurse si micronutrienti. firmele de ingrasaminte sunt bucuroase sa furnizeze ingrasaminte chimice,care sunt bune per total continand preponderent 3 substante : N(azot), P(fosfor),K(potasiu). Pana aici totul bine. Dar e o problema. Solul are nevoie de 52 de substante diferite pentru a fi fertil. Si plantele se imbolnavesc,neavand un sistem imun normal dezvoltat,fiind supuse parazitilor si intemperiilor. Concluzia: dam cu ierbicide,care rezolva problema lor,dar ne pot imbolnavii si pe noi.

Si nu ma refer aici la mana pentru rosii pe care o folosea bunica. Chestii grele,pentru pradatori grei. ; )


4. Trebuie sa ne concentram pe aliment, nu pe nutrientii din el,sau pe rezultatul dorit.
Aici nu trebuie sa ne gandim : "Da,frate ,trebuie sa mananc seminte de floarea soarelui pentru vitamina E,care o sa imi faca pielea faina-faina ". La fel sa iau suplimente gen Vit. D pentru oase ,sau A pentru mucoase (laringe etc.) , fara sa ne gandim ca doar apa pe care o consumam ( sau NU ! , deoarece muncim prea mult ca sa avem grija de nevoile noastre primare) ,poate avea un impact major asupra sanatatii noastre. S-a demonstrat ca slabim in mod natural daca marim nivelul de lichide zilnice.

Prea multa gandire fixista ca mai sus si o sa ne trezim peste noapte cu o listăăă... gen papirus egiptean,ce se intinde jumate-naltimea blocului, cuprinzand glorios toate vitaminele si toti nutrientii, pentru fiecare problema in parte.Daca vom consuma fructe si legume cat mai variate, acoperim tot spectrul fara prea multa bataie de cap sau timp investit. Mai ales ca ajutam organismul sa se repare singur !

De mentionat e ca doza zilnica recomandata e doza folosita zilnic la 95% din populatie,pentru a preveni o anumita boala cauzata de lipsa totala a ei. Sa luom scorbutul marinarilor ,cauzat de deficitul vitaminei C.
Acest documentar spune ca NU exista o doza maxima a vitaminelor pe zi,deoarece organismul isi ia cat are nevoie, si apoi excreta excesul prin urina sau bila(A,D,E,K).;


5. In anii `30, un medic elvetian trata infectiile virale (pneumoniile) cu doze mari de vitamina C, administrate intravenos.
Ajunsesera sa administreze 10.000 mg pe zi,iar pacientii isi reveneau rapid.
Exista o terapie prin care se trateaza pacientii suferinzi de cancer, cu regim alimentar corespunzator, si doze enorme de vitamina C (150- 250g pe zi,in perfuzie.)  Nu am vazut prea multe spitale din Romania in care se da mancare buna . Si nu ma refer neaparat la gust. Ci la ponderea crescuta a celei procesate versus celei crude.


7 .Apropo de medici: <6% dintre absolventi au primit educatie nutritionala de-a lungul acesteia. 
Si ma duce cu gandul ca in unele tari,tratarea cancerului strict prin metode nutritionale este interzis. Oricum substantele folosite sunt destul de toxice,dar in ultima perioada se folosesc scheme tot mai bune,pentru inlocuirea operatiilor care ar face mai mult rau.Stadii avansate in principiu. Si aceste scheme de tratament sunt reactualizate in fiecare an.
Si daca ele nu au un efect benefic asteptat, sa ne amintim ce ne-a zis un parinte al medicinii moderne romanesti :

  "Nu există boli,există bolnavi         
                                       Iuliu Hațieganu

Textul asta l-as pune pe fiecare stalp stradal,sa ne aminteasca faptul ca un medic nu e un magician,care pocneste din degete si face totul bine. De multe ori face tot posibilul,dar poate fi prea tarziu.Fiecare dintre noi reactioneaza diferit la o anumita boala. Bine sau rau, cel mai probabil dicteaza genele noastre,alimentatia ,nivelul de stress,profesia, tipul bio-psiho-comportamental ,etc.

 Din pacate educatia medicala e deficitara. Bine ca stim cati amanti are o gagica mediatizata,sau unde sa ne petrecem concediul vara asta. Data viitoare o sa stim cum sa facem o resuscitare cardiopulmonara (CPR) ,atunci cand cineva cade pe strada.

       

Laudabila campania britanicilor de la British Heart Foundation. Sub forma unui filmulet amuzant,(sa zicem) au educat populatia.

Pe scurt in romaneste :

 "Domnu`/Doamna ! Sunteti bine?" . Si il zgâlțâim bine...

Daca nu raspunde sau nu respira nu se vede cum se ridica pieptul,nici inima nu functioneaza.

Suni RAPID salvarea. sau spui altuia sa o sune,in timp ce...

Faci resuscitarea intr-un mod ferm,dupa modelul de mai sus, cu mainile incrucisate,in mijlocul pieptului,cu miscari de sus in jos, din tot corpul (si din spate, NU doar din maini) ,pana soseste ambulanta ~5 minute, hai 10 in ora de varf.

DACA NU, se pierd secunde pretioase pana la sosirea ei,in timp ce lumea se uita la el cum moare...


Sau vreun amarat de Heimlich,atunci cand vezi ca unul de la masa alaturata da din maini,le pune la gat, si face ochii mari. Sau mai rau, incepe sa se albastreasca la figura.

      

Informatia EXISTA .Trebuie doar sa o cauti !

”Once you start asking questions ,you can`t stop”- unul dintre experti.

Laudabila si initiativa unei scoli particulare din zona aferenta Clujului,in care niste copii de clasa I stiu sa acorde CORECT primul ajutor  :)
Nu sunt clujean,dar aceasta veste ma face mandru ca SE POATE si la NOI !


(P-)REVENIND.

8. Preventia e mai buna decat tratarea. Si nu ma refer doar la domeniul stomatologic, ci si la bugetul anual alocat programelor de tratamente pentru cancer. Ar fi mai ieftin sa se investeasca in alimentatie,dar noi suntem prea ocupat pentru mentinerea confortului propriu ,in alocarea unor sume pentru case sau masini,decat pentru un pranz bun si dietetic.

Acest film sublinia faptul ca ne mentinem posibilitatea de a lupta zilnic cu aceasta boala in primii 40-50 de ani ai vietii noastre. Organismul nostru se mentine la un nivel mediu ,pentru gestionarea buna a proceselor din el (homeostazia). Noi suntem formati din obiceiuri. Si ni le formam o data cu personalitatea,definitivata in jur de 25-30 de ani. Deci sa nu luam de-a buna ca un consum tip fast -food sau hipercaloric decada 2 de viata (20-29 ani) o sa ne priiasca si la 40-50,cand organismul e satul sa lupte. E ca si cand bagi in rezervorul de la masina benzina diluata in apa. Motorul merge cu ce ii dai ,nu? Cum sa nu tuseasca? La un moment dat,dupa zile intregi de malnutritie combustibila, motorul clacheaza si masina se strica.

 Si ajungi sa te miri :" DOMNE`, DA CE-O FI CU ASTA? IERI MERGEA BINE !!"


In regiunea noastra avem un exemplu. Se stie in cazul cancerului de colon ,ca poate este prevenit prin alimentatie cu multe fibre. Leguminoase,in principiu. Usureaza tranzitul si previne constipatia.
Dar acesta este doar un factor.Sedentarismul e altul.  Si nu mai prea exista meserii in care te mai poti si ridica de pe scaun dupa bunul plac.Noroc ca exista si un mod de pilot automat in avion,pentru un streching ocazional. Just saying !

Referitor la regiuni geografice, in film apare aluzia la poporul american,cum ca are un numar important de pacienti cu cancer la san,comparabil cu poporul japonez,care are o rata foarte scazuta din punctul acesta de vedere. S-a facut un studiu pe imigrantii japonezi in SUA,care intr-un numar scurt de ani au ajuns sa aibe acelasi risc ca si americanii.

O fi apa,aerul,sau ... ghinionistul care s-a mutat ?             ...           (Alimentatia,bineinteles ! )

 E la mintea cocosului ca si nivelul de stress cotidian conteaza,dar alimentatia corespunzatoare are un rol mai mare. Parerea mea. De stress nu prea poti scapa. Dar ce bagi in gura, e responsabilitatea TA !


Dau exemplul personal. Dupa ce am vazut prima oara filmul,am vrut sa testez pe mine. Eram curios cum e o vreme fara carne. Mentionez ca eram un consumator a 2-3 mese pe zi continand carne.

Cel mai greu mi-a fost primele 2 zile,dovada ca fac parte din Romanica,unde nu suntem dependenti doar de fumat sau dulciuri ,ci si de carne,cea mai buna leguma.

Rezultatele m-au impresionat. Nivelul meu energetic, a crescut semnificativ,nemaifiind nevoie sa dorm de-amiaz asa des sau asa de mult.  Ceea ce m-a frapat a fost ideea ca pot sa merg sa fac sport , la jumate de ora dupa consumul a 1-2 banane fara sa ma simt lipsit de energie,sau sa imi vina inapoi mancarea,ca si cum pateam in antecedentele mele. Deci nu ma mai conditionez sa ma gandesc cand ,ce si cu cat timp sa mananc inainte de a face unul din sporturile mele preferate,ciclismul.

Acum sunt ca nou.si doar masa de pranz mi-o pastrez , fiind un consumator cronic de ciorbe. Ocazional mai consum si carne,dar cu conditia sa vad fibre in ea, si sa fie in principiu fiarta,cu multa salata langa ea,sau legume pur si simplu. Evit prajelile in principiu. Tactica e buna,ca atunci cand mananci rar ,e si mai bun acel aliment :D !

In principiu mananc putin si des .Multe banane drept gustari sau mese. Multa apa la trezire,urmat de exercitii fizice, la micul dejun, cereale cu lapte/iaurt . Pe acesta l-am inlocuit cu variante mai bune gen SANA sau CHEFIR. Alternativ mai mananc oua semifierte,ori vreo felie de paine multicereale cu unt 86% ,ambele de mai inainte cu rosii sau salate. Musai!  Desert cate o lingura de miere.
Per total,zilnic 2-3 kile de mere,,1-2 de banane. Dupa amiaza seminte(floarea soarelui,caju, fistic) ,si seara ianinte de ciclism :banane, urmat de salate de legume.
Din vechile obiceiuri,(ciocolata) am pastrat-o doar pe cea neagra >75%.


You are what you eat


                                                                                                      sursa. Moviesnip.



Daca articolul de mai sus ti s-a parut util in vreun fel ,distribuie-l .
 Hai sa ajutam impreuna mai multa lume! Mersi

Seara faina,si o saptamana de milioane, totul cu putina carne !

 Cinefil Masculin.



Daca esti curios,aici e alt documentar,pe scurt, despre industria alimentara :

Alte puncte importante despre alimente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu